266. “Wegańskie masełko bazyliowe” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
15 dag
10 minut
Aromatyczne śniadanie.
Nowy rok w bezglutenowej kuchni Atelier Smaku zaczynamy wyjątkowo prosto i aromatycznie, gdyż wystarczą tylko 4 składniki aby przygotować masełko bazyliowe. Trudno znaleźć wymówkę, aby go nie przygotować. Możecie podzielić się przepisem ze swoimi anglojęzycznymi przyjaciółmi, gdyż odcinek ma jak zawsze angielskie napisy. Mamy dla Was również niespodziankę: od teraz każdy przepis będzie miał swoje dokładne angielskie tłumaczenie przygotowane przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również przepisy na inne bezglutenowe i wegańskie pasty.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 1 pęczek bazylii
- 25 ml oliwy
- 100 g rafinowanego tłuszczu kokosowego
- 1/4 łyżeczki soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Miksujemy pocięty nożyczkami pęczek bazylii wraz z solą i oliwą na jednolitą masę.
- Następnie dodajemy tłuszcz kokosowy i jeszcze raz miksujemy aż masełko będzie miało kremową konsystencje.
- Trzymamy w lodówce w pojemniczku z pokrywką i wyjmujemy na ok. 30 minut przed użyciem aby trochę lekko zmiękło.
- Takie masełko jest przepyszne z chlebem jak również dobrze komponuje się na ciepło z ryżem lub makaronem.
- Smacznego i na zdrowie!