263. “Uszka z grzybami” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
4 porcje
1 1/2 godziny
[vc_row][vc_column][vc_column_text]
Uszka z grzybami w wersji wege.
Dziś dzielimy się długo wyczekiwanym przepisem na wegańskie i bezglutenowe uszka do wigilijnego barszczu.
Przepisem tym możecie podzielić się również z tymi, którzy czytają po angielsku, gdyż od Translalab mamy angielskie napisy w odcinku.
Obejrzyj przepis na Youtube!
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Sprawdź również przepis na przepyszny i pożywny barszcz wigilijny .
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
Składniki – ciasto:
- 1/2 szklanki mąki ryżowej
- 1/2 szklanki mąki gryczanej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 niepełna szklanka wrzątku
Składniki – farsz:
- 200 g pieczarek
- 20 g suszonych grzybów
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki zmielonych płatków owsianych
- 1 łyżka sosu sojowego tamari
- 1 łyżka majeranku
- 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- 1/2 łyżeczki asafetydy
- 1/2 łyżeczki soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Do miski wrzucamy suche składniki ciasta, mieszamy i połowę z nich przesypujemy do drugiej miski.
- Do jednej części wlewamy wrzątek i bardzo energicznie mieszamy łyżką aż powstanie kleista masa.
- Odstawiamy ją na bok aby trochę przestygła najlepiej pod przykryciem, aby nie obeschłą z wierzchu i w tym czasie zalewamy suszone grzyby odrobiną wody i zagotowujemy, aby lekko zmiękły.
- Kroimy pieczarki.
- Na rozgrzanym tłuszczy przez ok. 10 sekund przesmażamy przyprawy, następnie dodajemy pieczarki i podlewamy je sosem sojowym.
- Chwilę smażymy mieszając i dodajemy obgotowane, pokrojone grzyby wraz z resztą wywaru.
- Doprawiamy asafetydą, która w naszej kuchni zastępuje cebulę między innymi dlatego, że jest lekkostrawna. Smażymy wszystko jeszcze przez chwilkę aż grzyby lekko odparują i miksujemy je wraz ze zmiksowanymi płatkami owsianymi.
- Sprawdzamy czy nadzienie jest wystarczająco dosolone i odstawiamy na bok.
- W misce łączymy ze sobą mąkę suchą i już przestudzoną kleistą masę. Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Pod koniec wyrabiania dodajemy olej i jeszcze raz dokładnie zagniatamy.
- Jeżeli ciasto będzie zbyt rzadkie to dodajemy do niego po odrobinie każdej mąki, a jeśli zbyt suche to łyżkę lub dwie gorącej wody.
- Kładziemy na blacie silikonową matę i odrywamy kawałek ciasta z którego rozwałkowujemy placek przy pomocy silikonowego lub ceramicznego wałka. Pamiętajmy aby nie podsypywać maty mąką gdyż może ona wysuszyć ciasto i zniszczyć jego elastyczną strukturę. Możemy lekko posmarować matę i wałek olejem, aby ciasto nie przywierało.
- Wycinamy przy pomocy wąskiej szklanki kółka i na każdym kładziemy po odrobinie nadzienia. Delikatnie zginamy na pół pamiętając o tym, żeby nie dociągać brzegów ciasta gdyż takie bezglutenowe nie jest wystarczająco elastyczne i może się porwać. Ściskamy brzegi ciasta pomiędzy palcami i wrzucamy surowe pierożki do gotującej się wody z odrobiną oleju i soli.
- Oczywiście każdy może sobie ulepić uszka w takim kształcie jaki najbardziej lubi jednakże na początek proponujemy aby spróbować zrobić po prostu mini pierożki gdyż one są łatwiejsze do ulepienia.
- Gotujemy je jeszcze 2 minuty po wypłynięciu na małym ogniu i od razu po wyjęciu z garnka dobrze smarujemy olejem.
- Jeżeli chcemy zrobić je dzień wcześniej to po przestygnięciu musimy szczelnie je zamknąć aby ciasto nie popękało.
- Oczywiście podajemy uszka z gorącym czerwonym barszczem, którego pewnie nie zabraknie na żadnym wigilijnym stole.
- Smacznego i na zdrowie!