25. “Tosty z grillowanymi warzywami i pastą z tofu” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
Nie tylko na śniadanie.
Niezależnie od wieku i upodobań kulinarnych, większość z nas lubi tosty. Z pewnością każdy z nas, podczas grillowania, lubi położyć w pewnym momencie kromkę dobrego chleba na ruszcie, by stał się chrupiący. Tym razem – ponownie – zachęcamy do grillowania, pamiętając oczywiście o jakości węgla, aby powstający dym nie był toksyczny, a jedynie powodował, że to, co na grillu się znajduje, szybko i zdrowo, bez zbędnych dla nas i otoczenia, zapachów, stawało się przepyszne i rumiane. Na naszym grillu lądują kromki bezglutenowego chleba oraz warzywa. To wszystko przekładamy pastą z wędzonego tofu, do której można znaleźć jeszcze wiele zastosowań np. od smarowania naleśników począwszy, a na dosmakowywaniu sosów i zup skończywszy. Dla nas taka pasta jest jak sos „SOS”, gdy potrzebujemy czegoś naprawdę szybkiego o zdecydowanym smaku. Zachęcamy do prób i do grillowania oczywiście, z racji tego, że w końcu mamy lato.
Zachęcamy do dzielenia się również angielską wersją odcinka i przepisu przygotowanymi przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Zobacz, co jeszcze proponujemy na śniadanie.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
- 1 chleb bezglutenowy
- 1 pomidor
- 1 cukinia
- 1 bakłażan
- Olej słonecznikowy ze słoiczka po suszonych pomidorach
- 1 kostka 300 g wędzonego tofu
- 1/2 szklanki oliwek wraz z zalewą
- 100 ml oliwy
- 1 plaster papryki marynowanej
- 5 połówek suszonych pomidorów w oleju słonecznikowym lub 4 łyżki krojonych pomidorów w oleju słonecznikowym
- 2 łyżki sosu sojowego tamari
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 szczypta soli
- Do wysokiego naczynia wrzucamy rozdrobnioną kostkę tofu, wlewamy oliwki wraz z wodą, plaster papryki, pomidory z oliwy, dodajemy pieprzu ziołowego, sosu sojowego oraz odrobinę soli i blendujemy wszystko na gładką masę.
- Na sam koniec dolewamy oliwę i ponownie ucieramy całość do uzyskania jednolitej konsystencji. Ponownie blindujemy całość
- Warzywa kroimy w plastry, cukinię i bakłażana posypujemy solą by zmiękły, następnie po jakiejś chwili wrzucamy wszystko do miski i mieszamy z oliwą ze słoiczka z suszonymi pomidorami.
- Odpalamy grilla, i pieczemy plastry warzyw i kromki chleba z obu stron.
- Następnie chleb smarujemy pastą i przekładamy warzywami.
- Możemy podawać z chłodnikiem.
- Smacznego i na zdrowie!