224. “Pasztet grochowy z żurawiną” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
1 blaszka
ok. 1 godziny
Pożywny groch i zdrowa żurawina.
Dziś dzielimy się kolejną recepturą bezglutenowej kuchni wegańskiej Atelier Smaku.
Ci, którzy nie mają czasu na kucharzenie, mogą kupić sobie taki pasztet z dodatkiem prażonego słonecznika w naszych stacjonarnych lub internetowych delikatesach, a Ci, którzy kochają spędzać czas w kuchni, mogą upiec sobie takie cudo z dodatkiem żurawiny samodzielnie.
Możecie ten przepis udostępniać również anglojęzycznym znajomym, gdyż odcinek ma napisy z tłumaczeniem przygotowane przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również przepis na przepyszny i pożywny pasztet z soczewicą i borowikami lub pasztet z ciecierzycy z orzechami i żurawiną.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
Składniki:
- 400 g łuskanego grochu
- 250 g marchwi
- 200 g brukselki
- 200 g selera
- 100 g suszonej żurawiny
- 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
- 1/4 szklanki zmielonego siemienia lnianego
- 1/2 szklanki oleju
- 4 łyżki sosu sojowego tamari
- 1 łyżka pieprzu ziołowego
- 1 łyżka mielonego kminku
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 3 łyżeczki soli
- 700 ml wody
- Kaszka kukurydziana do wysypania formy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Groch zalewamy wodą w ilości 2 razy większej niż jego objętość, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu, aż wchłonie wodę i stanie się miękki.
- Uwaga: groch, w zależności od tego czy jest świeży, czy nie, potrzebuje różnej ilości wody. Nie możemy dopuścić do tego , żeby woda się wygotowała, a groch przypalił. Musimy również uważać, by nie przerobić grochu na grochówkę poprzez dodanie zbyt dużej ilości wody.
- Warzywa kroimy w kostkę lub w talarki i dusimy na oleju, aż zmiękną. Pod koniec dodajemy przyprawy i sos sojowy, żeby wydobyć ich aromat. Całość odstawiamy na bok.
- Ugotowany groch miksujemy z duszonymi warzywami, solą i sosem sojowym. Dorzucamy siemię lniane oraz mąkę kukurydzianą i jeszcze raz miksujemy. Następnie dodajemy do masy suszoną żurawinę i wszystko mieszamy.
- Całość przekładamy do przesmarowanych olejem i wysypanych mąką kukurydzianą foremek.
- Pieczemy ok. 50 minut w temp. 180 stopni.
- Smacznego i na zdrowie!