220. “Aquafaba” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
1 porcja
10 minut + czas moczenia i gotowania ciecierzycy
Zamiast jaj.
Dziś mamy dla Was instrukcję na przygotowanie aquafaby, która jest świetnym zamiennikiem jajka w kuchni wegańskiej i służy nam do przygotowania przeróżnych ciast i deserów, z których kolejny zaprezentujemy już za tydzień.
Odcinek ma również angielską wersję z napisami od Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Zachęcamy do zapoznania się z naszymi innymi poradami.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 250 g ciecierzycy
- Woda
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Do miski wsypujemy ciecierzycę i zalewamy ją wodą o objętości trzykrotnie większej niż nasiona ciecierzycy. Odstawiamy na około 8 godzin, aby napęczniała.
- Odlewamy wodę po moczeniu, a ciecierzycę przekładamy do garnka i zalewamy świeżą. Wody powinno być tyle, by sięgała dwa centymetry ponad linię ciecierzycy.
- Garnek wstawiamy na palnik i zagotowujemy, a następnie zmniejszamy moc palnika na minimum i gotujemy ciecierzycę do miękkości.
- Najlepiej sprawdzić po dwóch godzinach i ewentualnie dogotować jeszcze, a jeżeli jest już miękka, to pod przykryciem zostawiamy ją, aby wystygła.
- Następnie odcedzamy wodę do miski i przelewamy ją do słoika lub pojemnika i przechowujemy w lodówce nawet do 2 tygodni.
- Ciecierzycę możemy użyć np. do przygotowania hummusu.