22. “Makaron z sezonowymi warzywami” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
Makaronowa pokusa.
Dania jednogarnkowe to to, co w domu zapracowanych ludzi sprawdza się chyba najlepiej. Dodatkowo, gdy dodamy do tej szybkiej i łatwej idei — sezonowe warzywa, w tym wypadku szparagi oraz, jako niecodzienny dodatek — białe wino, co w naszym domu znaczy, że na pewno jest bezalkoholowe, robi się bardzo wykwintnie. Przy okazji pojawia się jeszcze chwila na celebrację czasu, jaki spędzamy w kuchni: danie się gotuje, a my smakujemy lampkę wytrawnego wina, mogąc później swobodnie wrócić do codziennych obowiązków lub bezpiecznie wsiąść do auta. Taki posiłek to sama radość i zdrowie, zwłaszcza jeśli podstawą dania jest kukurydziany makaron prosto z królestwa dobrej pasty – słonecznej Italii.
Przepis jak zawsze, ma angielska wersję z napisami, które przygotowało dla nas Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również przepisy na inne bezglutenowe i wegańskie makarony oraz dania obiadowe.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 250 g makaronu kukurydzianego typu kolanka, świderki
- 250 fasolki szparagowej typu Mamut
- Ok. 1/2 litra wody
- 150-200 ml białego półwytrawnego wina, my użyliśmy bezalkoholowego
- Kilka łyżek oliwy
- 2 łyżki drobno pokrojonych suszonych pomidorów w zalewie oliwnej
- 2 łyżeczki kaparów w soli
- 1/2 łyżeczki świeżo utartej gałki muszkatołowej
- Czerwony pieprz do dekoracji
- Świeże zioła do dekoracji np. oregano
- Kroimy fasolkę szparagową i szparagi na około 3 centymetrowe kawałki, wrzucamy do żeliwnego garnka lub na patelnię i chwilę dusimy na oliwie, następnie podlewamy winem i ponownie dusimy.
- Po chwili dorzucamy makaron, dolewamy wody, mieszamy i przykrywamy.
- Co jakiś czas sprawdzamy czy makaron jest gotowy. Gdy jest już al dente dodajemy pomidory, kapary i mleczko kokosowe.
- Mieszamy i możemy serwować, dekorując świeżymi ziołami i czerwonym pieprzem.
- Smacznego i na zdrowie!