219. “Przyprawa śródziemnomorska” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
100 g
10 minut
Śródziemnomorski aromat i smak.
W ramach dzielenia się wszystkimi recepturami naszej wegańskiej i bezglutenowej pracowni kulinarnej, uzupełniamy zakładkę “Przyprawy” na blogu www.ateliersmaku.pl o mieszankę, która idealnie nadaje się do zup, sosów i sałatek. Spróbujcie sami i dzielcie się przygotowaną przez siebie przyprawą, bo to naprawdę świetny prezent dla tych, którzy lubią gotować lub po prostu poślijcie przepis dalej.
Oczywiście jest też angielska wersja odcinka z tłumaczeniem od Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również nasze inne przepisy na przyprawy.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 21,5 g bazylii
- 15 g tymianku
- 14,5 g szałwii
- 14 g rozmarynu
- 14 g oregano
- 14 g mięty
- 7 g gałki muszkatołowej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Gałkę muszkatołową mielimy lub ucieramy, następnie do elektrycznego młynka wrzucamy rozmaryn i tymianek, i mielimy jako pierwsze, ponieważ są najtwardsze i najdłużej się mielą.
- Przesypujemy do miski, a w młynku mielimy resztę ziół.
- Na koniec, w misce, mieszamy wszystko razem.
- Gotową mieszankę przesypujemy do słoiczków i trzymamy zamkniętą, w ten sposób przez wiele miesięcy zachowuje swój aromat.
- Ta przyprawa ma podobny skład, jak zioła prowansalskie.
- Smacznego i na zdrowie!