217. „Placki z pieczarkami” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
4 porcje
40 minut
Grzybowy rarytas.
Dziś dzielimy się przepisem na jedne z naszych ulubionych wegańskich i bezglutenowych placków. Pieczarki, mąka ryżowa, odrobina przypraw i gotowe!. Spróbujcie sami!
Jak zawsze i tym razem w odcinku znajdziecie angielskie tłumaczenie przygotowane dla nas przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również przepisy na inne bezglutenowe i wegańskie placki oraz dania obiadowe.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 500 g brunatnej pieczarki (borowikowej)
- 500 g mąki ryżowej
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 2 łyżeczki pieprzu ziołowego Atelier Smaku (przepis nr 216)
- 2 łyżeczki soli
- 500 ml wody
- Olej np. kokosowy rafinowany do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Pieczarki kroimy w kostkę i wrzucamy do miski.
- W osobnej misce mieszamy wszystkie suche składniki, wlewamy do nich wodę i dokładnie mieszamy ciasto.
- Następnie dorzucamy pieczarki, mieszamy wszystko ręcznie, lekko przygniatając pieczarki, aby puściły sok.
- Odstawiamy na ok. 15 minut, a następnie mieszamy raz jeszcze i smażymy placki z obu stron na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
- Smacznego i na zdrowie!