216. “Pieprz ziołowy” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
kilka małych słoiczków
10 minut
Wyjątkowo uniwersalna przyprawa.
Kuchnię każdego domu charakteryzuje jej zapach i smak. Każdy dom pachnie inaczej i „smakuje” inaczej. Największe znaczenie, oprócz stosowanych produktów, mają przyprawy, ich smak i aromat. Dlatego dziś dzielimy się z Wami przepisem na pieprz ziołowy czyli najbardziej uniwersalną i najczęściej używaną przyprawę w Atelier Smaku.
Translalab oczywiście przygotowało dla nas angielskie tłumaczenie tego odcinka, więc jeśli komuś się przyda, śmiało korzystajcie ;).
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również nasze inne przepisy na przyprawy.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 3 1/2 łyżki suszonego majeranku
- 3 łyżki suszonego cząbru
- 2 1/2 łyżki nasion kminku
- 2 łyżki ziaren kolendry
- 2 łyżki ziaren gorczycy
- 2 łyżki czerwonej sproszkowanej słodkiej papryki
- 1 łyżka czerwonej sproszkowanej ostrej papryki
- 1/2 łyżki kurkumy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Do elektrycznego młynka wrzucamy ziarna kminku i mielimy jako pierwsze, ponieważ są najtwardsze i najdłużej się mielą. Następnie dorzucamy kolendrę i gorczycę, i mielimy. Na koniec dodajemy majeranek i cząber. Mielimy je tylko chwilę, gdyż są to suszone listki i bardzo szybko ulegają rozdrobnieniu.
- Wszystkie zmiksowane składniki przesypujemy do miski i mieszamy z papryką oraz kurkumą. Gotową przyprawę przesypujemy do słoiczków i trzymamy zamkniętą.
- Ta przyprawa przez wiele miesięcy zachowuje swój aromat. Jest bardzo uniwersalna i nadaje się przygotowywania różnych potraw. Sprawdźcie to sami!
- Smacznego i na zdrowie!