215. „Makaron z pieczarkami w sosie beszamelowym” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
2 porcje
30 minut.
Na obiad i nie tylko.
Zapraszamy na bardzo prosty i szybki przepis na makaron z pieczarkami i wegańskim sosem beszamelowym. Dobrego i bezglutenowego makaronu do przygotowania nie tylko tego dania, warto poszukać w Bezgluten.
Przepis jak zawsze, ma angielska wersję z napisami, które przygotowało dla nas przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również przepisy na inne bezglutenowe i wegańskie makarony oraz dania obiadowe.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki potrawy:
- 200 g makaronu kukurydzianego np. świderki
- 300 g brunatnej pieczarki (borowikowej)
- 400 ml wody
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu
- Kilka gałązek natki pietruszki
Składniki sosu:
- 300 ml mleka roślinnego np. sojowego
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki mąki ryżowej
- 1 łyżeczka oliwy truflowej
- 1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
- 1/3 łyżeczki kurkumy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- W głębokiej patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy pokrojoną w kostkę pieczarkę oraz makaron kukurydziany. Cały czas mieszając podsmażamy przez chwilę.
- Gdy pieczarka lekko zmięknie, wlewamy zagotowaną wodę. Zmniejszamy temperaturę palnika, mieszamy i przykrywamy, aby makaron mógł wchłonąć wodę.
- W małym rondelku rozgrzewamy olej kokosowy na sos beszamelowy i dodajemy do niego mąkę ryżową. Całość dokładnie mieszamy, wrzucamy przyprawy, ponownie mieszamy i powoli wlewamy mleko, cały czas mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Na sam koniec dodajemy oliwę truflową i ewentualnie dosalamy.
- Jeśli konsystencja sosu będzie zbyt gęsta, możemy dodać trochę więcej mleka, jeżeli będzie zbyt rzadka, możemy odrobinę odparować.
- Z patelni zdejmujemy pokrywkę i sprawdzamy, czy makaron wchłonął wodę. Jeżeli tak, to mieszamy go jeszcze raz i wykładamy na talerze, polewamy sosem beszamelowym i posypujemy marynowanym pieprzem oraz dekorujemy natką pietruszki.
- Smacznego i na zdrowie!