208. “Kaszotto z amarantusem” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
6 porcji
ok. 30 minut
Na bazie kaszy gryczanej.
Dziś, w naszej kuchni, serwujemy bardzo pożywne kaszotto z kaszą gryczaną i amarantusem. Po tym daniu już wiemy, że za mało korzystamy z amarantusa w naszej kuchni. Na pewno to zmienimy.
Danie to możecie polecić swoim anglojęzycznym znajomym, którzy mogą skorzystać z napisów przygotowanych przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również przepisy na inne bezglutenowe i wegańskie dania obiadowe.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 200 g palonej kaszy gryczanej
- 200 g marynowanej śliwki
- 100 g ziarna amarantusa
- 600 ml wody
- 200 ml mleka kokosowego
- Kilka łodyg selera naciowego
- 1 kolba kukurydzy
- 1 czerwona papryka
- 2 łyżki sosu sojowego tamari
- 2 łyżki oleju z konopi
- 2 garści suszonych pomidorków koktajlowych
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Kaszę gryczaną i ziarna amarantusa zalewamy wodą, mieszamy, przykrywamy i zagotowujemy. W tym czasie kroimy w kostkę seler naciowy, paprykę i skrajamy kukurydzę z kolby. Podnosimy przykrywkę, dorzucamy warzywa i suszone pomidorki koktajlowe, mieszamy.
- Możemy też użyć zwykłych suszonych pomidorów, które kroimy w kawałki.
- Przykrywamy ponownie i zostawiamy na ok. 15-20 minut na małym ogniu. Nie mieszamy, aby kasza się nie rozpadła.
- Na koniec dorzucamy pokrojoną w kawałki, pozbawione pestek, marynowane śliwki.
- Wlewamy mleko kokosowe i sos sojowy, delikatnie mieszamy, zestawiamy z palnika, nakładamy na talerze, skrapiamy olejem tłoczonym z konopi.
- Dekorujemy liśćmi selera naciowego i możemy serwować.
- Smacznego i na zdrowie!