206. “Jesienna sałatka z kapustą i ciecierzycą” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
4 porcje
20 minut + czas moczenia i gotowania ciecierzycy
Prosty i pożywny jesienny posiłek.
Zapraszamy dziś na prostą i pożywną sałatkę z jesiennych warzyw i ciecierzycy. Bardzo łatwa w przyrządzeniu, idealna, jako osobne danie lub dodatek do obiadu.
Możecie polecić ją również anglojęzycznym znajomym, którzy mogą skorzystać z napisów przygotowanych przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Zapraszamy do zapoznania się z innymi sałatkami z naszej kuchni.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 3 szklanki poszatkowanych liści świeżej kapusty
- 1 puszka ananasa
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
- 1 papryka
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1 szczypta soli
- 200 ml wegańskiego majonezu (przepis nr 40 i nr 106)
- Sok z 1 cytryny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Kapustę szatkujemy, następnie posypujemy solą i mieszamy, czekamy, aż lekko skruszeje.
- Paprykę oraz odsączonego ananasa kroimy w drobne cząstki a natkę pietruszki siekamy i dodajemy do kapusty.
- Odcedzamy ciecierzycę i również dorzucamy.
- Następnie doprawiamy pieprzem ziołowym, sokiem z cytryny i majonezem. Mieszamy i ewentualnie doprawiamy solą do smaku.
- Smacznego i na zdrowie!