205. „Marchewkowe kluski z pesto” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
2 porcje
ok. 30 minut
Płatki owsiane i sok z marchwi w duecie.
Dziś pokażemy Wam jak przygotować proste wegańskie i bezglutenowe kluski z soku z marchwi i płatków owsianych. Z dodatkiem pesto z suszonymi pomidorami, mamy naprawdę pyszne danie obiadowe.
Jeśli lubicie takie szybkie patenty, możecie dzielić się nim również ze swoimi anglojęzycznymi przyjaciółmi, którzy mogą skorzystać z napisów przygotowanych przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również przepisy na inne bezglutenowe i wegańskie kluski i dania obiadowe.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki – kluski:
- 2 szklanki bezglutenowych płatków owsianych
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
- 1/2 łyżeczki soli
- ok. 1 szklanka soku z marchwi
Składniki – pesto:
- 1 i 1/2 szklanki suszonych pomidorów w oleju
- 1/2 szklanki ziaren słonecznika
- 1 garść posiekanej natki pietruszki
- 1 garść posiekanych liści mlecza
- 1 garść posiekanych liści dwurzędu lub rukoli
- 4 łyżki oleju rydzowego
- 1 łyżka oliwy truflowej
- 1 szczypta soli
- Liście i kwiaty nasturcji do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Płatki owsiane miksujemy na mąkę, dodajemy do nich siemię lniane i sól, mieszamy, a następnie dodajemy wyciśnięty z marchwi sok. Całość mieszamy, aż do uzyskania konsystencji gęstego ciasta racuchowego.
- Odstawiamy na bok i wstawiamy wodę do gotowania.
- W tym czasie przygotowujemy pesto, miksując ziarna słonecznika i dodając je do suszonych pomidorów. Następnie dodajemy posiekaną zieleninę, dolewamy olej rydzowy lub inny olej tłoczony na zimno, solimy do smaku i miksujemy.
- Gdy woda zacznie się gotować, zanurzamy w niej na chwilę łyżkę i odrywamy nią kawałeczki ciasta, które wrzucamy do wody.
- Pamiętajmy o tym, by za każdym razem moczyć łyżkę. W ten sposób nie przywiera do niej ciasto. Gdy kluseczki wypłyną na powierzchnię, gotujemy jeszcze ok. 2 minuty i możemy je przecedzić przez sito.
- Na koniec mieszamy je w misce wraz z pesto i możemy serwować na talerzach udekorowanych na przykład liśćmi i kwiatami nasturcji, które są jadalne.
- Smacznego i na zdrowie!