2 porcje
20 minut
Ciepło-zimne-słodkie.
Dziś proponujemy deserową wersję grillowania. Ciepłe szaszłyki owocowe w towarzystwie tego, co w upały najlepiej się sprawdza: lodów. Każdy z nas ma w sobie większą lub mniejszą odrobinę dziecka. Warto ją pielęgnować i dbać o nią, by nigdy się nie zestarzała. Warto ją również dokarmiać i dopieszczać. Nie tylko z okazji Dnia Dziecka. Smacznego wszystkim dzieciom niezależnie od wieku! 🙂
Tłumaczenie przepisu dla zainteresowanych przygotowało dla nas Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube! 
Zapraszamy do zapoznania się z innymi plackami i deserami z naszej kuchni.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki – szaszłyki:
- 2 banany
- 2 jabłka
- 2 łyżki syropu klonowego do smarowania
Składniki – lody:
- 100 g orzeszków nerkowca
- 1 puszka schłodzonego mleczka kokosowego
- 100-150 ml konfitury malinowej
- 4 łyżki cukru pudru
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Orzeszki nerkowca najlepiej zalać kilka godzin wcześniej wrzątkiem tak, żeby zmiękły.
- Dobrze schłodzone mleczko kokosowe ubijamy z cukrem pudrem na bitą śmietanę.
- Przestudzone orzeszki nerkowca odcedzamy i miksujemy blenderem na jednolitą masę.
- Mieszamy z konfiturą, a następnie za pomocą łyżki delikatnie łączymy z bitą śmietaną i wstawiamy do zamrażarki na kilka godzin.
- Możemy również spożyć taki deser bez zamrażania, ale warto poczekać, aż stanie się on lodami.
- Odpalamy grilla i zabieramy się za przygotowanie owoców. Kroimy je na kawałki i nadziewamy na przemian na patyczki.
- Tak uzyskane szaszłyki smarujemy syropem klonowym i grillujemy aż syrop klonowy się lekko skarmelizuje, a owoce delikatnie zmiękną. Nakładamy je na talerzyki w towarzystwie lodów.
- Całość możemy jeszcze udekorować odrobiną malinowej konfitury.
- Smacznego i na zdrowie!