kilka słoików
ok. 1 godzina
Idealna do tostów, naleśników czy placków.
Na początek roku szkolnego w Atelier Smaku prawdziwy hit: szybka konfitura śliwkowo-karobowo-sezamowa z piernikową nutą. Idealna do tostów, naleśników, placków, a także jogurtu z muesli. Dziś śliwkom towarzyszy super zdrowy i przepyszny krem karobowo-sezamowy.
W odcinku znajdziecie również angielskie napisy przygotowane przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube! 
Zachęcamy też do zapoznania się z naszymi przepisami na inne przetwory.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 1 i 1/2 kg śliwek
- 250 ml kremu karobowo-sezamowego lub 125 ml melasy ze strąków drzewa świętojańskiego oraz 125 ml tahini
- 100 g mączki ze strąków drzewa świętojańskiego
- 100 ml melasy z karobu
- 1/4 łyżeczki zmielonego zielonego kardamonu
- 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
- 1/4 łyżeczki zmielonego cynamonu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Śliwki drylujemy i kroimy na połówki, tak przygotowane wrzucamy do garnka i dusimy, wraz z przyprawami, do miękkości. Dla przyspieszenia, możemy skorzystać z pokrywy szybkowarowej.
- Pod koniec gotowania dodajemy resztę składników, mieszamy, aż wszystko się połączy i rozlewamy do słoiczków.
- Smacznego i na zdrowie!