kilka słoiczków
ok. 1 godzina
Do naleśników, ciast i deserów.
Dziś, w Atelier Smaku, zaczynamy sezon na przetwory. Na sam początek proponujemy słodki sos z dyni i śliwek. Idealny do naleśników, muesli i jogurtów.
Możecie polecić go również swoim anglojęzycznym znajomym, którzy mogą skorzystać z napisów przygotowanych przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube! 
Zapraszamy do zapoznania się z innymi sosami z naszej kuchni.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
Składniki:
- 1,2 kg śliwek
- 1,2 kg dyni
- 4 cytryny
- 200 g ksylitolu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Śliwki drylujemy i kroimy na połówki. Dynię obieramy ze skórki, jeśli używamy Hokkaido, to wtedy nie musimy, następnie pozbawiamy ją pestek i kroimy w dużą kostkę.
- Wszystko zasypujemy ksylitolem i zalewamy sokiem, wyciśniętym z całych cytryn wraz ze skórką w wyciskarce wolnoobrotowej.
- Włączamy palnik i dusimy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości. Dla przyspieszenia, możemy skorzystać z pokrywy szybkowarowej.
- Pod koniec gotowania, całą zawartość miksujemy blenderem i rozlewamy do słoiczków.
- Smacznego i na zdrowie!