194. “Placek drożdżowy ze śliwkami” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
1 blacha
ok. 2 godziny
Prosto z ogrodu na stół.
Dziś w Atelier Smaku śliwki po raz kolejny. Tym razem zapraszamy na bezglutenowy i wegański placek drożdżowy.
Jeśli podoba Wam się przepis, możecie podzielić się nim również ze swoimi anglojęzycznymi przyjaciółmi, którzy mogą skorzystać z napisów przygotowanych przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również nasze inne przepisy na ciasta.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 500 g śliwek
- 400 g niepalonej kaszy gryczanej
- 200 g skrobi z tapioki
- 200 g obranych bananów
- 150 g brązowego cukru trzcinowego
- 200 ml mleka roślinnego
- 50 ml oleju słonecznikowego
- 50 g drożdży
- 1 szczypta soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Kaszę gryczaną mielimy na mąkę. Mieszamy suche składniki ciasta, a banany miksujemy wraz z mlekiem i drożdżami z dodatkiem odrobiny mąki i cukru.
- Gdy zaczyn zacznie pracować i rosnąć, wlewamy go do suchych składników i mieszamy. Następnie dodajemy olej i dokładnie mieszamy raz jeszcze.
- Ciasto przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, który warto dla bezpieczeństwa dodatkowo natłuścić. Ciasto odstawiamy na bok, by zaczęło rosnąć.
- Umyte śliwki przecinamy na pół i pozbawiamy je pestek. Układamy je na wierzchu ciasta skórką do dołu i czekamy aż ciasto urośnie. Jeśli śliwki nie są wystarczająco słodkie, przed włożeniem do piekarnika możemy posypać je cukrem.
- Ciasto wstawiamy do piekarnika nastawionego na 175°C na termoobieg.
- Pieczemy ok. 1 godzinę.
- Smacznego i na zdrowie!