
Sposób przygotowania:
- 1.Umyte, niepozbawione skórki i przekrojone na pół ziemniaki gotujemy na parze.
- 2.W tym czasie rozpalamy grilla i przygotowujemy dip zaczynając od połączenia ze sobą mleczka kokosowego z musztardą, czarną solą i pieprzem.
- 3.Gdybyśmy dodali do tego jeszcze sok z cytryny powstałaby najprostsza wersja wegańskiego majonezu.
- 4.W tym wypadku cytrynę sobie odpuszczamy i do sosu dorzucamy pokrojone w kostkę ogórki kiszone, które są wystarczająco kwaśne.
- 5.Dodajemy jeszcze dobrze odsączony groszek, a także posiekaną zieleninę.
- 6.Wszystko mieszamy, odstawiamy na bok i zajmujemy się ugotowanymi ziemniakami.
- 7.Smarujemy je oliwą truflową i grillujemy aż będą miały pięknie rumianą, pachnącą i chrupiącą skórkę.
- 8.Na kążdą połówkę ziemniaka nakładamy porcję wiosennego dipu i dekorujemy gałązką świeżego oregano.
- 9.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 1 i 1/2 kg dużych ziemniaków
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 1 słoiczek musztardy
- 1 puszka groszku konserwowego
- 1 garść świeżej natki pietruszki
- 1 garść świeżego kopru
- 4 ogórki kiszone
- 1 łyżka oliwy z aromatem białej trufli
- 1/3 łyżeczki czarnej soli Kala Namak
- 1 szczypta pieprzu czarnego
- Świeże oregano do dekoracji