Zapach nowej pory roku.
Dziś proponujemy coś wyjątkowo prostego co może być pełnym daniem obiadowym lub przystawką dla grillowych długodystansowców. Gdy tylko aura robi się sprzyjająca niemalże cały naród zaczyna grillować. Niezależnie od tego czy mamy do dyspozycji własny ogródek, działkę, taras balkon czy wybieramy się na plażę, wyjmujemy odpowiedni sprzęt, prowiant i odpalamy zabawki 😉 Zdarza się jednak, że na przeszkodzie stają czasem sąsiedzi, niedozwolone miejsce lub chociażby zmienne warunki pogodowe. Najlepszym rozwiązaniem jest bezdymny grill odpalany odpowiednim (www.lotusgrill.pl), ekologicznym węglem, który dodatkowo nie produkuje toksycznych dla naszego zdrowia produktów ubocznych. O tym, że wegańska dieta może być również przeszkodą w grillowaniu nie wspominamy, bo od początku swojej bezmięsności nawet przez myśl nam to nie przeszło. Grillowanie jest oczywiście pretekstem do kolejnego konkursu kulinarnego, tym razem nagrody serwuje Novoform.pl. Api Food i Kuchnie Lube także mają niespodzianki dla tych, którzy podeślą nam coś ciekawego, wegańskiego, bezglutenowego z grilla 😉
Angielskie tłumaczenie odcinka oraz przepisu przygotowało dla nas Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube! 
Zachęcamy też do zapoznania się z naszymi przepisami na inne dania obiadowe.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
- 1 i 1/2 kg dużych ziemniaków
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 1 słoiczek musztardy
- 1 puszka groszku konserwowego
- 1 garść świeżej natki pietruszki
- 1 garść świeżego kopru
- 4 ogórki kiszone
- 1 łyżka oliwy z aromatem białej trufli
- 1/3 łyżeczki czarnej soli Kala Namak
- 1 szczypta pieprzu czarnego
- Świeże oregano do dekoracji
- Umyte, niepozbawione skórki i przekrojone na pół ziemniaki gotujemy na parze.
- W tym czasie rozpalamy grilla i przygotowujemy dip zaczynając od połączenia ze sobą mleczka kokosowego z musztardą, czarną solą i pieprzem.
- Gdybyśmy dodali do tego jeszcze sok z cytryny powstałaby najprostsza wersja wegańskiego majonezu.
- W tym wypadku cytrynę sobie odpuszczamy i do sosu dorzucamy pokrojone w kostkę ogórki kiszone, które są wystarczająco kwaśne.
- Dodajemy jeszcze dobrze odsączony groszek, a także posiekaną zieleninę.
- Wszystko mieszamy, odstawiamy na bok i zajmujemy się ugotowanymi ziemniakami.
- Smarujemy je oliwą truflową i grillujemy aż będą miały pięknie rumianą, pachnącą i chrupiącą skórkę.
- Na kążdą połówkę ziemniaka nakładamy porcję wiosennego dipu i dekorujemy gałązką świeżego oregano.
- Smacznego i na zdrowie!