185. “Placek z rabarbarem” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
1 blacha
około 90 minut
Wyjątkowo delikatne ciasto.
Bezglutenowy i wegański placek z rabarbarem to idealne ciasto o tej porze roku. Szybki w przygotowaniu i wyjątkowo delikatny.
Odcinek oczywiście ma angielskie napisy przygotowane przez Translalab Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również przepis na nasze inne ciasta.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 700 g rabarbaru
- 2 szklanki mąki jaglanej
- 2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki mąki z ciecierzycy
- 3/4 szklanki siemienia lnianego
- 1 i 1/3 szklanki ksylitolu – to ile?
- 200 ml wody
- 100 ml oleju słonecznikowego
- 100 ml mleczka kokosowego
- 1 łyżeczka sody
- 1 szczypta soli
- 2 łyżki ksylitolu do posypania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Umyty rabarbar kroimy w kawałki ok. 0,5-1 cm i mieszamy z 1/3 szklanki ksylitolu, odstawiamy na bok, od czasu do czasu ugniatamy rabarbar, aby zmiękł i puścił sok.
- Wszystkie suche składniki ciasta łączymy ze sobą, a następnie wlewamy do nich składniki mokre.
- Odstawiamy na chwilę na bok i sprawdzamy, czy rabarbar puścił sok. Jeśli tak, to dodajemy go wraz z sokiem do ciasta, dokładnie mieszamy i wlewamy do formy, wyłożonej papierem do pieczenia, który wcześniej posmarowaliśmy odrobiną oleju.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na ok. 50 minut, piekąc z funkcją termoobiegu.
- Po wyjęciu czekamy, aż ciasto trochę przestygnie i posypujemy ksylitolem, który wcześniej musimy zmielić w młynku na puder.
- Smacznego i na zdrowie!