184. “Hummus kokosowo-waniliowy” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
4 słoiki po 250 ml
20 minut + czas moczenia i gotowania ciecierzycy
Słodki i kremowy.
Dziś dzielimy się kolejnym przepisem na słodki hummus. Tym razem wersja dla miłośników kokosa.
Skorzystajcie z polskiej lub angielskiej wersji, którą dla nas przygotowało Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również przepisy na inne bezglutenowe i wegańskie pasty.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 1 szklanka suchej ciecierzycy
- 1 banan
- 150 g brązowego cukru pudru lub ksylitolu
- 100 g wiórków kokosowych
- 100 g nierafinowanego oleju kokosowego
- 100 g sezamu
- 100 ml mleczka kokosowego
- 1 łyżeczka naturalnej esencji waniliowej lub 1 laska wanilii zmiksowana z cukrem
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Suchą ciecierzycę zalewamy wodą na noc. Rano przecedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości, to jest około 1-2 godziny. Pamiętajmy, żeby w trakcie gotowania ciecierzyca była przykryta wodą. Gotujemy ją na małym ogniu, ponieważ strączkowe lubią kipieć.
- Sezam miksujemy na jednolitą masę, uzyskując w ten sposób pastę tahini. W tym wypadku nie prażymy sezamu, aby nie zakłócał aromatu kokosa.
- Ciecierzycę odcedzamy i miksujemy z bananem. Osobno miksujemy wiórki kokosowe z cukrem pudrem, dodając w trakcie miksowania po odrobinie mleczka kokosowego. Po czym wlewamy je do zmiksowanej ciecierzycy, dodajemy tahini, olej kokosowy, esencję waniliową i ostatni raz miksujemy, aż konsystencja będzie gładka i możemy smarować kanapki, naleśniki lub bliny.
- Smacznego i na zdrowie!