181. “Pesto z liśćmi rzodkiewki” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
kilka porcji
15 minut + czas moczenia orzechów
Szlachetne zero waste.
Dziś zachęcamy Was do przygotowania pysznego pesto z liśćmi rzodkiewki i suszonymi pomidorami.
Skorzystajcie z polskiej lub angielskiej wersji, którą dla nas przygotowało Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również przepisy na inne bezglutenowe i wegańskie pasty.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 150 g suszonych pomidorów w oleju
- 100 g orzeszków pinii
- 100 g orzeszków nerkowców
- 2 pęczki liści rzodkiewek
- 100 ml oliwy z oliwek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Orzeszki nerkowca moczymy przez kilka godzin, następnie odcedzamy wodę i miksujemy je, dolewamy oliwę, dodajemy suszone pomidory i jeszcze raz dokładnie miksujemy. Liście rzodkiewki kroimy w poprzek włókien i dorzucamy do reszty składników, ponownie miksujemy.
- Orzeszki pinii prażymy przez chwilę na patelni lub w piekarniku, by były bardziej aromatyczne, następnie dorzucamy je do pesto i miksujemy jeszcze momencik, tak, by nie zmiksować wszystkiego na gładko.
- Gotowe pesto możemy podawać do makaronów, kanapek i sałatek.
- Smacznego i na zdrowie!