4 słoiki po 250 ml
20 minut + czas moczenia i gotowania ciecierzycy
Dla miłośników śródziemnomorskich smaków.
Dziś w ATELIER SMAKU kolejna wersja hummusu. Tym razem dla miłośników oliwek.
Skorzystajcie z polskiej lub angielskiej wersji, którą dla nas przygotowało Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube! 
Sprawdź również przepisy na inne bezglutenowe i wegańskie pasty.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 1 szklanka ciecierzycy
- 1 i 1/2 szklanki drylowanych zielonych oliwek wraz z zalewą
- 100 ml oliwy
- 100 g sezamu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Suchą ciecierzycę namaczamy na noc. Rano przecedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości, to jest około 1-2 godziny. Pamiętamy, żeby w trakcie gotowania ciecierzyca była przykryta wodą. Gotujemy ją na małym ogniu, ponieważ strączkowe lubią kipieć.
- Sezam podprażamy na patelni lub w piekarniku, jeżeli chcemy uzyskać bardziej orzechowy smak. Jednakże pamiętajmy o tym, że w wysokiej temperaturze giną kwasy omega.
- Następnie miksujemy sezam na jednolitą masę. W ten sposób uzyskujemy pastę tahini.
- Ciecierzycę odcedzamy i miksujemy. Dodajemy oliwki oraz oliwę, i jeszcze raz dokładnie miksujemy. Gdy uzyskamy odpowiednio gładką konsystencję, dodajemy tahini i miksujemy jeszcze raz.
- Smacznego i na zdrowie!