
Sposób przygotowania:
- 1.Suchą ciecierzycę namaczamy na noc.
- 2.Rano przecedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości, to jest około 1 godzinę. Pamiętamy, żeby w trakcie gotowania ciecierzyca była przykryta wodą. Gotujemy ją na małym ogniu, ponieważ strączkowe lubią kipieć.
- 3.Ciecierzycę odcedzamy i miksujemy na jednolitą masę, łącząc ją z połową melasy z karobu i połową mleczka kokosowego.
- 4.Resztę mleczka i melasy miksujemy z uprzednio zalanymi wrzątkiem i odcedzonymi daktylami.
- 5.Dodajemy kakao i miksujemy raz jeszcze, po czym łączymy ze zmiksowaną ciecierzycą, cynamonem, goździkami i tłuszczem kokosowym.
- 6.Całość miksujemy jeszcze raz dokładnie, aż konsystencja będzie gładka i możemy smarować kanapki, naleśniki lub bliny.
- 7.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 1 szklanka suchej ciecierzycy
- 100 g daktyli
- 100 g sezamu
- 50 g kakao
- 100 ml mleczka kokosowego
- 100 ml melasy z karobu
- 2 łyżki tłuszczu kokosowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki zmielonych goździków