174. “Pasta a’la jajeczna z awokado” – bezglutenowe i wegańskie | Atelier Smaku
4 porcje
ok. 30 minut
Lekkostrawna, smaczna, delikatna… na kanapki.
Wegańska pasta jajeczna z awokado od Atelier Smaku, to idealna przystawka na wielkanocny stół. Delikatna, lekkostrawna i prosta w przygotowaniu.
Skorzystajcie z polskiej lub angielskiej wersji, którą dla nas przygotowało Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również przepisy na inne bezglutenowe i wegańskie pasty.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 2 awokado
- 150 ml mleczka kokosowego
- 150 ml wody
- 1 łyżeczka czarnej soli (Kala Namak)
- 1 łyżka mleka kokosowego
- 2 łyżki majonezu kokosowo-ziemniaczanego lub majonezu z kalafiora
- 2/3 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
- 3/4 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka agaru
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- W rondelku zagotowujemy 150 ml mleczka kokosowego, a agar mieszamy z wodą, po czym wlewamy do gotującego się mleczka kokosowego, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze 1-2 minuty na małym ogniu.
- Przelewamy gorące mleczko kokosowe z agarem do płaskiego naczynia i odstawiamy na bok, by stężało. Wyjmujemy miąższ z awokado i mieszamy go z 1 łyżką mleczka kokosowego, czarną solą, pieprzem i kurkumą, a także posiekaną natką pietruszki.
- Gdy agar stężeje i przypomina w konsystencji ugotowane kurze białko, kroimy go w drobną kostkę i mieszamy z resztą składników.
- Jeśli chcemy, by pasta była bardziej kremowa, dodajmy odrobinę wegańskiego majonezu.
- Smacznego i na zdrowie!