167. “Deser z marakują i malinami” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
4 porcje
ok. 40 minut
Nie tylko na Walentynki.
Z okazji zbliżających się Walentynek Atelier Smaku proponuje pyszny deser z tapioki z marakują i malinami.
Tłumaczenie przepisu dla zainteresowanych przygotowało dla nas Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Zapraszamy do zapoznania się z innymi deserami z naszej kuchni.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 1/2 szklanki tapioki
- 1 i 1/2 szklanki wody do moczenia tapioki
- 1 szklanki wody do gotowania
- 200 ml mleczka kokosowego
- 2 łyżki ksylitolu
- 2 marakuje
- 2 łyżki liofilizowanych malin
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Tapiokę moczymy przez 2 godziny w 1 i 1/2 szklanki wody, następnie odlewamy ją i całość gotujemy w 1 szklance wody, wymieszanej z mleczkiem kokosowym oraz ksylitolem.
- Gdy kuleczki tapioki będą przezroczyste, przestudzamy je i mieszamy z miąższem z marakui.
- Gotowy deser nakładamy do pucharków, a wierzch dekorujemy pokruszonymi, liofilizowanymi malinami, które usypujemy w kształt serduszka, używając małej foremki do pierników.
- Smacznego i na zdrowie!