155. “Zupa krem z topinamburu z gruszką” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
4 porcje
50 minut
Zawsze smaczna.
Widząc na rynku piękny topinambur, nie mogliśmy się powstrzymać od ugotowania kolejnej zupy. Zapraszamy na przepyszny krem z dodatkiem gruszek.
Jeżeli chcecie, możecie podzielić się tym przepisem również ze swoimi anglojęzycznymi przyjaciółmi, którzy mogą skorzystać z napisów przygotowanych przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również nasze inne pyszne zupy.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 1 kg topinamburu
- 300 g gruszek
- 200 ml mleczka kokosowego
- 50 g ziaren słonecznika
- 2 łyżki sosu sojowego tamari
- 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- 1 szczypta przyprawy 5 smaków
- 1 szczypta curry
- 1/2 litra wody
- Marynowany imbir do dekoracji
- Świeża kolendra do dekoracji
- Olej dyniowy do polania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Umyty topinambur kroimy w plastry, gruszkę pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w ćwiartki i następnie w cząstki. Wrzucamy je do gotującej się wody, dodajemy przyprawy.
- Przykrywamy i gotujemy do czasu, aż topinambur będzie miękki, następnie miksujemy, dodajemy mleczko kokosowe, sos sojowy i ponownie miksujemy.
- Nalewamy na talerze i dekorujemy posiekanym marynowanym imbirem i kolendrą. Polewamy olejem dyniowym i możemy jeść.
- Smacznego i na zdrowie!