4 porcje
30 minut.
Sezonowa, zdrowa i pyszna.
Sezon na rozgrzewające zupy w pełni. Dziś serwujemy zupę miso z brukwią.
Jeżeli chcecie, możecie podzielić się tym przepisem również ze swoimi anglojęzycznymi przyjaciółmi, którzy mogą skorzystać z napisów przygotowanych przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube! 
Sprawdź również nasze inne pyszne zupy.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 200 g tofu
- 150 g brukwi
- 100 g boczniaka
- 1/2 papryczki chilli
- 3 łyżki białego miso z ryżem
- Kilka wodorostów Wakame
- 1 garść liści świeżej kolendry
- 1 łyżka podprażonych ziaren czarnego sezamu
- 1/3 łyżeczki curry
- 1/3 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- 1 łyżka oleju sezamowego do polania
- 1 litr wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Wakame kroimy w paski i na kilka minut zalewamy wrzątkiem, by zmiękły i zwiększyły swoją objętość. Boczniaki kroimy w paski, brukiew w kostkę i wrzucamy wszystko do wrzącej się wody.
- Gotujemy, aż brukiew zmięknie, następnie dodajemy pokrojone w plastry i pozbawione pestek chilli, a także curry i pieprz oraz Wakame. Całość gotujemy minutę i dorzucamy pokrojone w małą kostkę tofu i posiekaną kolendrę.
- Na koniec dodajemy miso rozmieszane w odrobinie zupy. Nakładamy do talerzy, posypujemy prażonym czarnym sezamem i skrapiamy olejem sezamowym.
- Smacznego i na zdrowie!