136. „Galaretki malinowo-jabłkowe” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
kilka porcji
ok. 30 minut
Przepyszna, mała słodycz.
Galaretki owocowe to chyba jeden z pyszniejszych i zdrowszych przepisów na słodycze.
Tłumaczenie przepisu dla zainteresowanych przygotowało dla nas Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Zapraszamy do zapoznania się z innymi deserami z naszej kuchni.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 4 jabłka
- 250 g malin
- 1 czubata łyżeczka agaru
- Bita śmietana kokosowa do dekoracji (z przepisu na tartę czekoladową nr 18)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- W wyciskarce wolnoobrotowej miksujemy maliny z jabłkami, odkładając wcześniej trochę malin do dekoracji.
- Następnie odlewamy ok. 100 ml soku i mieszamy go z agarem. Resztę zagotowujemy i dolewamy zimny sok z agarem.
- Gotujemy przez kilka minut cały czas mieszając, po czym przelewamy do silikonowych foremek.
- Czekamy aż przestygnie i wstawiamy do lodówki. Gdy galaretki stężeją, wyjmujemy z foremek, dekorujemy bitą śmietaną i malinami.
- Smacznego i na zdrowie!