150. “Ciastka sezamowe z bakaliami” – bezglutenowa kuchnia wegańska I Atelier Smaku
kilkanaście sztuk
40 minut
Trochę inne sezamki.
Sezam, słonecznik, żurawina, trochę innych bakalii i ciastka już gotowe. Pyszne i chrupiące – idealne na dzień dobry.
Dzięki angielskiemu tłumaczeniu przygotowanemu przez Translalab, możecie dzielić się przepisem nawet ze swoimi obcojęzycznymi przyjaciółmi. 😉
Obejrzyj przepis na Youtube!
Zachęcamy też do zapoznania się z naszymi przepisami na ciastka.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 2 szklanki słonecznika
- 2 szklanki sezamu
- 1 szklanka orzechów włoskich
- 1 szklanka pestek dyni
- 1 szklanka rodzynek
- 1 szklanka żurawiny
- 1 szklanka brązowego cukru
- 200 ml mleczka kokosowego
- 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
- 1/4 szklanki mąki ryżowej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Orzechy włoskie siekamy lub lekko rozmiażdżamy. Wysypujemy razem ze słonecznikiem, sezamem i pestkami dyni na blachę i prażymy w piekarniku przez około 5 minut w temperaturze 200°C.
- W trakcie prażenia należy je dwukrotnie przemieszać. Cukier rozpuszczamy w rondlu, aż się lekko skarmelizuje, następnie dodajemy dobrze podgrzane mleczko kokosowe i szybko mieszając łączymy obydwa składniki
- Przestudzamy karmel i dodajemy do niego olej i połowę mąki. Wylewamy do wymieszanych ziaren z suszonymi owocami i dokładnie mieszamy.
- Następnie dodajemy resztę mąki i jeszcze raz mieszamy. Wykładamy do metalowego pierścienia na pergamin wyłożony na blasze i ugniatamy, formując niezbyt grube krążki. Pieczemy 20 minut w temperaturze 170°C.
- Smacznego i na zdrowie!