147. “Hummus z suszonymi pomidorami” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
4 słoiki po 250 ml
20 minut + czas moczenia i gotowania ciecierzycy
Hummus trochę po włosku.
Dziś w Atelier Smaku kolejna odsłona hummusu. Tym razem wersja z suszonymi pomidorami, których smak idealnie dopełniają kapary. Zresztą najlepiej sami sprawdźcie.
Skorzystajcie z polskiej lub angielskiej wersji, którą dla nas przygotowało Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również przepisy na inne bezglutenowe i wegańskie pasty.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 250 g ciecierzycy
- 1 szklanka suszonych pomidorów wraz z olejem
- 3/4 szklanki kaparów wraz z zalewą
- 1/2 szklanki oliwy
- 1/4 szklanki tahini (z około 75 g sezamu)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Suchą ciecierzycę namaczamy na noc. Rano przecedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości, to jest około 1 do 2 godzin.
- Pamiętamy, żeby w trakcie gotowania ciecierzyca była przykryta wodą.
- Gotujemy ją na małym ogniu, ponieważ strączkowe lubią kipieć.
- Ciecierzycę odcedzamy i miksujemy na jednolitą masę, następnie dodajemy pomidory, kapary i oliwę, i jeszcze raz dokładnie miksujemy.
- Gdy uzyskamy odpowiednio gładką konsystencję, dodajemy tahinę i miksujemy jeszcze raz.
- Taki hummus jest idealnym smarowidłem do grzanek, placków, naleśników lub dipem do surowych warzyw.
- Smacznego i na zdrowie!