8 porcji
50 minut
Zdrowe śniadanie na słodko.
Z myślą o powrocie do szkoły i konieczności przygotowywania szybkich i zdrowych śniadań, przygotujemy dziś bezglutenową granolę pełną wartości odżywczych m.in. dzięki użyciu tachini i sproszkowanych strąków drzewa świętojańskiego czyli karobu.
Zachęcamy do dzielenia się również angielską wersją odcinka i przepisu przygotowanymi przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube! 
Zobacz, co jeszcze proponujemy na śniadanie.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 1 szklanka płatków gryczanych
- 1 szklanka płatków jaglanych
- 50 g suszonych owoców morwy
- 50 g suszonych owoców żurawiny
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g migdałów
- 2 łyżki tahini
- 3 łyżki karobu – proszku z strąków drzewa chleba świętojańskiego
- 3 łyżki melasy z karobu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Płatki jaglane i gryczane łączymy razem, wrzucamy do miski. Orzechy i migdały siekamy, również dorzucamy do miski.
- Żurawinę i morwę zalewamy wrzątkiem, po minucie przecedzamy w celu usunięcia zanieczyszczeń, dorzucamy do miski. Łączymy ze sobą melasę ze sromów drzewa chleba świętojańskiego z tahini, następnie wlewamy do miski i mieszamy.
- Dosypujemy suchy karob i mieszamy ponownie, po czym wyjmujemy z miski i rozkładamy równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wkładamy do piekarnika, włączonego na termoobieg, i pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 175°C od czasu do czasu uchylając piekarnik, by przemieszać piekącą się granolę.
- Po upieczeniu czekamy, aż przestygnie, mieszamy i wkładamy do pojemnika, aby później móc ją serwować np. z mlekiem lub jogurtem roślinnym.
- Smacznego i na zdrowie!