143. “Pasta oliwkowo-fasolowa” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
kilka porcji
ok. 40 minut + czas moczenia fasoli
Smaczna i pożywna.
Dziś w Atelier Smaku zapraszamy na smakowitą i prostą pastę z oliwek i fasoli. To taka nasza bardziej pożywna wersja wegańskiej tapenady. Sprawdzi się idealnie z dobrym pieczywem.
Skorzystajcie z polskiej lub angielskiej wersji, którą dla nas przygotowało Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również przepisy na inne bezglutenowe i wegańskie pasty.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 1 szklanka białej fasoli
- 1 szklanka zielonych drylowanych oliwek bez zalewy
- 150 ml oliwy z oliwek
- 3 łyżki sosu sojowego Tamari
- 1/2 łyżeczki czarnego zmielonego pieprzu
- Kilka gałązek świeżej szałwii, rozmarynu, bazylii
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Fasolę moczymy przez noc, następnie odlewamy z niej wodę, nalewamy świeżą i gotujemy do miękkości.
- Następnie, fasolę miksujemy z oliwkami, sosem sojowym, pieprzem oraz pokrojonymi ziołami i gotowe!
- Taka pasta idealnie sprawdzi się na chlebie, jak i na plackach lub jako nadzienie do naleśników albo pierogów.
- Smacznego i na zdrowie!