142. “Konfitura śliwkowo-czekoladowa” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
kilka słoików
ok. 40 minut
Wyjątkowo dobre połączenie.
Sezon na śliwki w pełni, warto wykorzystać go na maxa. Nasza dzisiejsza propozycja to szybka konfitura z czekoladą i chilli.
W odcinku znajdziecie również angielskie napisy przygotowane przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Zachęcamy też do zapoznania się z naszymi przepisami na inne przetwory.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 1/2 kg śliwek, najlepiej węgierek
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- 1/3 łyżeczki zmielonych goździków
- 1 szczypta czarnego zmielonego pieprzu
- 1/2 papryczki chilli
- 1 szczypta soli
- Odrobina wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Śliwki pozbawiamy pestek i kroimy na kawałki. Wrzucamy na dno rozgrzanej patelni, skropionej wodą.
- Dorzucamy goździki oraz pozbawioną pestek, i drobno pokrojoną, papryczkę chilli, a także gałązkę świeżego rozmarynu.
- Gotujemy tak długo, aż śliwki puszczą sok i zmiękną. Po czym dorzucamy połamaną czekoladę, mieszamy i możemy podawać, gdy czekolada się rozpuści.
- Ta bezcukrowa konfitura smakuje równie dobrze na ciepło, jak i na zimno po zawekowaniu.
- Smacznego i na zdrowie!