141. „Risotto z kurkami” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
4 porcje
ok. 20 minut
Sezonowe i sycące.
Dziś zapraszamy na pyszne risotto z kurkami.
Odcinek ma również wersję angielską z napisami przygotowanymi przez Translalab. Zapraszamy!
Obejrzyj przepis na Youtube!
Zapraszamy do zapoznania się z innymi ryżami i kaszami z naszej kuchni.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 400 g świeżych kurek
- 300 g wymieszanego białego ryżu z ziarnami quinoa
- 50 g ziaren słonecznika
- 1 kolba kukurydzy
- 1/2 szklanki mleczka kokosowego
- 1/2 szklanki jasnego miso z mąki ryżowej
- 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- 2 łyżki sosu sojowego tamari
- 1 łyżka tłuszczu kokosowego
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 szczypta asafetydy
- Woda do podlewania risotto
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Umyte kurki kroimy na drobne kawałki i wrzucamy na patelnię, wraz z tłuszczem kokosowym. Skrajamy ziarna z kolby świeżej kukurydzy i mieszamy z kurkami.
- Po kilku minutach dodajemy ryż wymieszany z quinoa oraz przyprawy i mieszamy przez ok. pół minuty.
- Następnie całość zalewamy wodą tak, by przykryć powierzchnię wszystkich składników.
- Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając i podlewając wodą, by ryż mógł napęcznieć.
- Gdy ryż będzie już miękki dodajemy wymieszane miso z mleczkiem kokosowym i sosem sojowym.
- Mieszamy i możemy podawać.
- Smacznego i na zdrowie!