kilka porcji
30 minut
Słodki krem dla każdego.
Dziś w Atelier Smaku znowu coś z myślą o łasuchach, nie tylko tych najmłodszych. Krem czekoladowy z grochu to prosty przepis na coś słodkiego i zdrowego.
Skorzystajcie z polskiej lub angielskiej wersji, którą dla nas przygotowało Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube! 
Sprawdź również przepisy na inne bezglutenowe i wegańskie pasty.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 300 g suchego żółtego łuskanego grochu
- 200 g suszonych śliwek kalifornijskich
- 100 g tahini
- 1 szklanka melasy z karobu
- 150 ml mleczka kokosowego
- 5 łyżek kakao
- Ok. 2 szklanki wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Gotujemy groch w ok. 2 szklankach wody, możemy zrobić to z dodatkiem śliwek kalifornijskich, by były bardziej miękkie.
- Po ugotowaniu całość miksujemy z resztą składników, na idealnie gładką, kremową masę.
- Podajemy na kanapkach, sucharach, plackach lub ciastkach.
- Smacznego i na zdrowie!