138. „Pasta z bobu z suszonymi pomidorami” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
4 porcje
ok. 20 minut
Bób w nowej odsłonie.
Sezon na bób w pełni, zatem zaprezentujemy go dziś w nowej odsłonie. Zapraszamy na pyszną i pożywną postę z bobem i suszonymi pomidorami.
Skorzystajcie z polskiej lub angielskiej wersji, którą dla nas przygotowało Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również przepisy na inne bezglutenowe i wegańskie pasty.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 1/2 kg bobu
- 200 g suszonych pomidorów w oleju
- 100 g kaparów wraz z zalewą
- 100 ml oliwy
- 1/2 łyżeczki zmielonych ziaren kolendry
- 1/2 łyżeczki zmielonego kminku
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżka sosu sojowego tamari
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Bób, wraz ze skórką, gotujemy na parze, następnie miksujemy go z pozostałymi składnikami, aż do uzyskania odpowiedniej dla nas konsystencji.
- My wolimy, gdy pasta nie jest zbyt gładka i ma wyczuwalne różne składniki.
- Serwujemy ją na kanapkach, plackach lub możemy nadziewać nią naleśniki albo pierogi.
- Smacznego i na zdrowie!