137. „Sałatka z truskawkami” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
4 porcje
ok. 10 minut
Słodko-słone doświadczenie smaku.
Dziś powracamy do sałatek. Zobaczcie naszą kompozycję ze świeżymi ziołami, truskawkami i malinowym sosem. Słodko-słone i wyjątkowo sezonowe „niebo w gębie”.
Możecie polecić ją również anglojęzycznym znajomym, którzy mogą skorzystać z napisów przygotowanych przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Zapraszamy do zapoznania się z innymi sałatkami z naszej kuchni.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
- 1 szklanka truskawek
- 1 szklanka malin
- 6 małych gruntowych ogórków
- 1 garść liści szczawiu np. krwistego
- 1 garść liści świeżej mięty
- 1 garść rukoli lub dwurzędu
- 1 liść musztardowca
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Zioła rwiemy na kawałki i wrzucamy do salaterki, następnie kroimy ogórki i truskawki.
- Dodajemy je razem ciecierzycą do ziół.
- Maliny miksujemy z octem balsamicznym i tak powstałym sosem polewamy sałatkę, którą na koniec skrapiamy oliwą.
- Smacznego i na zdrowie!