134. “Kiszone cytryny” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
4 porcje
ok. 10 minut + czas kiszenia
Doskonały dodatek do wielu potraw.
Kiszonki to samo zdrowie, dziś w Atelier Smaku kiszone cytryny. Ten genialny dodatek do wielu dań, znany chociażby z Maroko, można przygotować w domu szybciej i łatwiej niż ogórki kiszone.
W odcinku znajdziecie również angielskie napisy przygotowane przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Zachęcamy też do zapoznania się z naszymi przepisami na inne przetwory.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 3 cytryny
- 1 litr wody
- 2 łyżki soli
- 2 łyżki oliwy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Cytryny dobrze myjemy, jeśli nie są ekologiczne moczymy je chwilę w wodzie z sodą, by pozbawić je pestycydów.
- Następnie, od owocu odkrawamy końcówki, na obu końcach robimy krzyżowe nacięcia (w 1/4 długości) i wsypujemy w nie trochę soli.
- Resztę soli rozpuszczamy w przegotowanej i przestudzonej wodzie, którą przelewamy do słoja lub innego naczynia.
- Cytryny umieszczamy w naczyniu tak, by były dobrze przykryte i zalewamy wierzch oliwą.
- Odstawiamy na przynajmniej tydzień, a najlepiej na kilka. Kiszone cytryny możemy używać do risotto, kaszotto, tażin, różnych dań jednogarnkowych, zup i sałatek.
- Smacznego i na zdrowie!