133. „Kaszotto z kiszoną cytryną” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
4 porcje
ok. 20 minut
Idealne wakacyjne danie.
Dziś w Atelier Smaku przepis na proste danie jednogarnkowe, idealne na zbliżające się wakacje. Kaszotto z kaszy gryczanej to naprawdę godne zastępstwo dla risotta.
Jeśli lubicie takie szybkie patenty, możecie dzielić się nim również ze swoimi anglojęzycznymi przyjaciółmi, którzy mogą skorzystać z napisów przygotowanych przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również przepisy na inne bezglutenowe i wegańskie dania obiadowe.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 1 kiszona cytryna
- 1/2 cukinii
- Kilka różyczek kalafiora
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 i 1/2 szklanki wody
- 1 szklanka kaszy gryczanej
- 150 ml mleczka kokosowego
- 50 ml wody z kiszenia cytryn
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka tłuszczu kokosowego
- 1 łyżka mąki ryżowej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Cukinię, paprykę i kalafior kroimy w kostkę, dusimy przez chwilę na tłuszczu kokosowym, następnie wrzucamy kaszę, wlewamy wodę i dodajemy mleczko kokosowe.
- Przykrywamy i gotujemy ok. 10 minut, aby kasza zmiękła.
- Dolewamy sos sojowy, wodę z kiszenia cytryn oraz dodajemy pokrojoną w drobną kostkę kiszoną cytrynę.
- Następnie dodajemy mąkę ryżową, dobrze mieszamy, gotujemy jeszcze 2 minuty i możemy podawać.
- Smacznego i na zdrowie!