130. “Chipsy z pokrzywy” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
kilka porcji
ok. 10 minut
Zaskakująca przekąska.
Dziś razem z Anią i Tomkiem z gdyńskiej Fundacji Dom Marzeń zapraszamy na chipsy z pokrzywy. Prosta i zaskakująca alternatywa dla zwykłych chipsów.
Jeśli lubicie takie szybkie patenty, możecie dzielić się nim również ze swoimi anglojęzycznymi przyjaciółmi, którzy mogą skorzystać z napisów przygotowanych przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również przepisy na inne bezglutenowe i wegańskie przystawki.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 1 garść liści młodej pokrzywy
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej wędzonej papryki
- Olej do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Zebrane w gumowych rękawiczkach liście młodej pokrzywy płuczemy i osuszamy.
- Następnie odrywany je od gałązek i wrzucamy pojedynczo na patelnię z rozgrzanym olejem.
- Smażymy przez kilkanaście sekund, aż będą chrupiące. Trzeba uważać, aby ich nie przypalić.
- W miseczce mieszamy ze sobą sól, curry i sproszkowaną słodką paprykę, i posypujemy chipsy po wierzchu.
- Smacznego i na zdrowie!