122. „Wegański gyros z sosem tzatziki” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
4 porcje
ok. 1,5 godziny
Grecki klasyk w roślinnej wersji.
Wegański gyros z sosem tzatziki od Atelier Smaku to kolejna zabawa smakami dla miłośników kuchni roślinnej, którzy nie boją się mięsnych odniesień.
Jeśli lubicie takie szybkie patenty, możecie dzielić się nim również ze swoimi anglojęzycznymi przyjaciółmi, którzy mogą skorzystać z napisów przygotowanych przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również przepisy na inne bezglutenowe i wegańskie dania obiadowe.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki – gyros:
- 20 kotletów sojowych
- 1/3 szklanki oleju słonecznikowego
- 1/3 szklanki sosu sojowego tamari
- 1 łyżka melasy z karobu
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczki oregano
- 3/4 łyżeczki tymianku
- 3/4 łyżeczki cząbru
- 3/4 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczka mielonej kozieradki
- 1/3 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
- 1 szczypta cynamonu
- 1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- 1 szczypta chilli
- Woda do gotowania koletów
Składniki – sos tzatziki:
- 300 g tofu naturalnego
- 200 ml mleczka kokosowego
- Sok z 1 cytryny (ok. 75 ml)
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki asafetydy
- 1 łyżeczka oliwy truflowej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Zagotowujemy wodę w garnku, wrzucamy kotlety i gotujemy je ok. 15 minut, aż zmiękną.
- Wyłączamy grzanie i pozostawiamy kotlety w wodzie kolejne 15 minut. Odcedzamy i pozostawiamy do wystudzenia. Po ostudzeniu kotlety kroimy w podłużne paski szerokości od 0,2 do 0,5 cm.
- Następnie zalewamy je wymieszanym sosem sojowym z melasą z karobu. Mieszamy delikatnie, po czym dodajemy wymieszane wcześniej na sucho zioła i przyprawy.
- Dolewamy olej słonecznikowy. Po starannym wymieszaniu odstawiamy kotlety na bok.
- W tym czasie przygotowujemy sos. Za pomocą blendera lub miksera bardzo dokładnie miksujemy tofu, dodajemy mleczko kokosowe i jeszcze raz miksujemy. Asafetydę mieszamy z solą i pieprzem, dodajemy do tofu i miksujemy. Dolewamy sok z cytryny, oliwę truflową i jeszcze raz dokładnie miksujemy. Utarte na tarce o grubych oczkach ogórki kiszone dodajemy do zmiksowanego sosu i mieszamy łyżką.
- Zamarynowane paseczki kotletów sojowych pieczemy rozłożone na blasze w piekarniku rozgrzanym na 200°C z termoobiegiem, przez 15 minut.
- Następnie przestawiamy piekarnik na wyższą temperaturę z funkcją opiekania z góry. Obrażamy kotlety na blaszce na drugą stronę i dopiekamy przez 4-5 minut, aby wszystkie kawałki były lekko przyrumienione.
- Podajemy z sosem tzatziki w towarzystwie plastrów pomidora, ogórka lub cząstek papryki z frytkami lub pieczywem bezglutenowym lub w tortilli.
- Smacznego i na zdrowie!