121. “Pasta a’la pasztetowa” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
kilka porcji
15 minut
Tradycyjny, lekko wędzony smak.
Nadrabiając zaległości w przepisach, które trafiły do najnowszej książki, a nie zostały pokazane w naszym programie, serwujemy dziś kolejne nawiązanie do tradycyjnych niewegetariańskich smaków. Nasza pasta pasztetowa w wersji wegańskiej i bezglutenowej.
Skorzystajcie z polskiej lub angielskiej wersji, którą dla nas przygotowało Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również przepisy na inne bezglutenowe i wegańskie pasty.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 1 kostka 250 g tofu wędzonego
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
- 100 ml tłuszczu kokosowego
- 50 ml oliwy
- 3 łyżeczki majeranku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka cząbru
- 3/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- Sól do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Tofu i ciecierzycę miksujemy na gładką masę, następnie łączymy z przyprawami oraz sosem sojowym.
- Ponownie miksujemy. Dodajemy tłuszcz kokosowy, oliwę i miksujemy jeszcze raz.
- Jeżeli konsystencja będzie zbyt twarda, możemy dodać więcej oliwy lub odrobinę wody po gotowaniu ciecierzycy.
- Smacznego i na zdrowie!