
Sposób przygotowania:
- 1.Dynię pozbywamy końcówek i przekrawamy ją na pół. Do miseczki wlewamy olej, dodajemy cynamon, dokładnie mieszamy, a następnie smarujemy nim obie połówki dyni.
- 2.Piekarnik nastawiamy na 180°C (nagrzewamy go ok. 5 minut) i pieczemy dynię ok. 40 minut. Po wyłączeniu piekarnika zostawiamy w nim dynię przez około 10-15 minut, by jeszcze odrobinę zmiękła.
- 3.Następnie, wraz ze skórką, kroimy ją na mniejsze kawałki, wrzucamy do miksera i dokładnie miksujemy. Gdy już będzie miała gładką konsystencję dolewamy do niej melasę z karobu oraz pastę tahini, i jeszcze raz miksujemy.
- 4.Z chleba robimy tosty, które smarujemy gotowym kremem z dyni.
- 5.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 1/2 kg dyni (najlepiej hokkaido)
- 250 ml melasy z karobu
- 150 ml tahini
- 50 ml oleju słonecznikowego
- Ok. 1 łyżeczka cynamonu
- Bezglutenowy chleb tostowy (przepis nr 267)