99. “Krem dyniowo-karobowy” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
ok. 700 ml
5 min przygotowania + ok. 60 minut pieczenia
Dla łasuchów.
Mikołajki są doskonałą okazją, by zrobić coś zdrowego, smacznego, a zarazem prostego. Przygotowanie kremu z dyni z karobem oraz dodatkiem pasty tahini to bardzo fajny powód, by miło spędzić czas w kuchni razem z dziećmi, bawiąc się i ucząc nowych, zdrowych smaków. Taki krem z powodzeniem może zastąpić inne, pełne cukru i tłuszczu produkty, polecane dzieciom przez przemysł spożywczy. Życzymy dobrej i smacznej zabawy mikołajkowej!
Tłumaczenie przepisu dla zainteresowanych przygotowało dla nas Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Zapraszamy do zapoznania się z innymi propozycjami naszej kuchni dla dzieci.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 1/2 kg dyni (najlepiej hokkaido)
- 250 ml melasy z karobu
- 150 ml tahini
- 50 ml oleju słonecznikowego
- Ok. 1 łyżeczka cynamonu
- Bezglutenowy chleb tostowy (przepis nr 267)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Dynię pozbywamy końcówek i przekrawamy ją na pół. Do miseczki wlewamy olej, dodajemy cynamon, dokładnie mieszamy, a następnie smarujemy nim obie połówki dyni.
- Piekarnik nastawiamy na 180°C (nagrzewamy go ok. 5 minut) i pieczemy dynię ok. 40 minut. Po wyłączeniu piekarnika zostawiamy w nim dynię przez około 10-15 minut, by jeszcze odrobinę zmiękła.
- Następnie, wraz ze skórką, kroimy ją na mniejsze kawałki, wrzucamy do miksera i dokładnie miksujemy. Gdy już będzie miała gładką konsystencję dolewamy do niej melasę z karobu oraz pastę tahini, i jeszcze raz miksujemy.
- Z chleba robimy tosty, które smarujemy gotowym kremem z dyni.
- Smacznego i na zdrowie!