97. “Sernik z tofu” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
1 tortownica
ok. 1 godzina
Rozpływa się w ustach…
Dziś Atelier Smaku dzieli się przepisem na wegański i bezglutenowy sernik. 2 kostki tofu, bakalie, trochę dodatków i możemy wkładać do piekarnika. Banalnie proste, zdrowe i pyszne, polecamy!
Możecie się także podzielić angielskim przepisem przetłumaczonym przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Polecamy Wam także inne przepisy na nasze przepyszne, bezglutenowe i wegańskie ciasta i desery.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 600 g tofu
- 1 szklanka brązowego cukru
- 150 ml mleczka kokosowego
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1 garść rodzynek
- 1 łyżeczka sody
- 1 garść suszonych moreli
- Sok z 1–2 cytryn
- Skórka otarta z 1 cytryn
- Skórka otarta z 1 pomarańczy
- Aromat waniliowy do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Tofu miksujemy na gładką masę, dodajemy mleczko kokosowe, cukier, sok z cytryny, aromat waniliowy oraz otarte skórki ze sparzonych cytrusów.
- Dokładnie miksujemy, następnie dodajemy skrobię oraz sodę i powtarzamy czynność miksowania.
- Do zmiksowanej masy dorzucamy bakalie i dokładnie mieszamy.
- Gotową masę przekładamy do silikonowej formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C i pieczemy przez około 40-50 minut, aż skórka będzie pięknie brązowa.
- My nie lubimy spodów w sernikach, ale jeśli ktoś lubi, można jako podkład użyć pokruszonych bezglutenowych herbatników lub bezglutenowych płatków owsianych.
- Smacznego i na zdrowie!