9. “Zupa krem z fenkułu” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku i Bartosz Kurek LUBE
Delikatna i aksamitna.
Od wielu lat zupy są dla nas podstawą codziennego menu. Jadamy je nie tylko na obiad, ale czasem zaczynamy dzień od zjedzenia pożywnej zupy. Natomiast dobra zupa krem to świetny patent dla osób zapracowanych, z syndromem wiecznego niedoczasu, do których, chcąc – nie chcąc, i my się zaliczamy. Nie pozawalamy sobie jednak, by szybkie tempo życia skazało nas na śmieciowe jedzenie. Zupa krem jest jednym z naszych ulubionych sposobów na taki domowy fast food, który z powodzeniem można zabrać ze sobą w termosie do samochodu lub autobusu. Dziś kolejna odsłona tej potrawy z jednym z ciekawszych warzyw, jakie znalazło swoje stałe miejsce w naszej kuchni, od czasu pierwszej wizyty na Sycylii, gdzie buszowaliśmy po fenkułowych polach z kamerą. Wszystko oczywiście z nutą truflowej oliwy prosto z Piemontu.
Jeżeli chcecie, możecie podzielić się tym przepisem również ze swoimi anglojęzycznymi przyjaciółmi, którzy mogą skorzystać z napisów przygotowanych przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również nasze inne pyszne zupy.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
- Ok. 500 g świeżego fenkułu
- Ok. 1 szklanka wody
- 1/2 kostki tofu
- 1/4 obranej pomarańczy lub kilka łyżek soku
- Kleik ryżowy błyskawiczny
- Ok. 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki utartej gałki muszkatołowej
- 1 szczypta zmielonego czarnego pieprzu
- 1 garść liści świeżej bazylii
- 1 łyżka oliwy truflowej
- 1 szczypta soli
- Krem balsamiczny do dekoracji
- Z fenkułu odcinamy łodygi i kroimy go na kawałki, wrzucamy do wody, gotujemy do miękkości.
- Następnie dodajemy odrobinę soli, tofu, szczyptę czarnego mielonego pieprzu oraz utartą gałkę muszkatołową i całość miksujemy na jednolitą masę.
- Pod koniec dodajemy pomarańczę i dokładnie miksujemy.
- Jeżeli zupa jest zbyt rzadka, dosypujemy trochę błyskawicznego kleiku ryżowego i miksujemy, aż do uzyskania właściwej kremowej konsystencji (użycie kleiku nie jest konieczne).
- Liście bazylii drobno siekamy, posypujemy solą, dodajemy oliwy truflowej i dokładnie mieszamy.
- Takim pesto dekorujemy po wierzchu zupę, dodatkowo skrapiamy danie odrobiną kremu balsamicznego do dekoracji i podajemy.
- Smacznego i na zdrowie!