85. „Bruschetta z Caprese” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
Smakowita podróż do Włoch.
Gdy trwa sezon na nasze własne, lokalne, pyszne pomidory, pojawiają się one w naszym menu codziennie i to w przeróżnych odsłonach. Pomysłów jest mnóstwo – od śniadania po kolacje. Jednak, gdy ciągle jest ciepło, mamy wzmożony apetyt na różne sałatki. Jedną z rzeczy, które uwielbialiśmy za naszych przed-wegańskich czasów, była klasyczna włoska sałatka-przystawka Caprese, która, jak cała kuchnia tego kraju, bazuje na dobrych produktach. Z pomidorami o tej porze roku nie ma problemu, jednak mozarella w wersji wegańskiej i to jeszcze bardzo dobrej… to było niezrealizowane marzenie. Na szczęście do teraz. Dziś zapraszamy właśnie na Caprese podawane na chrupiących grzankach, czyli jak to Włosi mówią z bruschettą.
Jeśli lubicie takie szybkie patenty, możecie dzielić się nim również ze swoimi anglojęzycznymi przyjaciółmi, którzy mogą skorzystać z napisów przygotowanych przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również przepisy na inne bezglutenowe i wegańskie przystawki.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
- Kilka grzanek zrobionych z bułki wypieczonej z ciasta na pizzę bezglutenową (odc.12)
- 1 wegańska mozarella (200g)
- 3 małe pomidory
- 1 łyżka stołowa kaparów
- Czarny pieprz do smaku
- 1 garść bazylii
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka oliwy truflowej
- 1 szczypta soli
- Ciasto na pizzę formujemy na kształt mini-bagietki, następnie wkładamy je do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut w 180°C, aż skórka będzie rumiana.
- W czasie gdy bagietka się piecze możemy przejść do zrobienia sosu oraz krojenia reszty składników.
- Bazylię siekamy lub rwiemy na małe kawałki, które wrzucamy do moździerza, dodajemy sól, oliwę i rozcieramy.
- Na koniec dodajemy oliwę truflową i ponownie wszystko rozcieramy.
- Pomidory i mozarellę kroimy w plastry. Gotową bułkę kroimy w plastry, które smarujemy oliwą i wkładamy jeszcze raz do piekarnika z funkcją grilla na 240°C na 2 minuty.
- Gotowe pieczywo wykładamy na talerz, układamy na nim naprzemiennie pokrojone pomidory i ser.
- Na koniec polewamy wszystko po wierzchu sosem pesto, dekorujemy świeżą bazylią, kaparami oraz czarnym pieprzem.
- Smacznego i na zdrowie!