8. “Polenta z bakaliami” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku i Bartosz Kurek LUBE
4 porcje
1 godzina
Zamiast muesli z mlekiem.
Po odwiedzinach w świecie aromatycznych trufli, zdrowej czekolady oraz w krainie kuchennych mebli, zapraszamy do wspólnego gotowania. Na początek razem z Bartkiem Kurkiem przygotujemy coś co doskonale zastąpi nie tylko poranne muesli z mlekiem 😉
Tłumaczenie przepisu dla zainteresowanych przygotowało dla nas Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Zapraszamy do zapoznania się z innymi deserami z naszej kuchni.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 2 garści słodkich suszonych owoców (np. rodzynki, morele, śliwka kalifornijska, żurawina)
- 1 garść różnych orzechów
- 500 ml mleka sojowego
- 7 łyżek kaszki kukurydzianej
- 1/4 łyżeczki zielonego zmielonego kardamonu
- 1 szczypta szafranu
- Melasa z karobu do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Mleko wlewamy do garnka, dodajemy do niego posiekane orzechy, pokrojone suszone owoce, szafran, kardamon i gotujemy kilka minut, aż owoce zmiękną.
- Następnie dosypujemy 7 łyżek kaszki kukurydzianej, cały czas mieszając i gotujemy, aż kaszka zacznie gęstnieć.
- Ugotowaną polentę przekładamy do silikonowych lub wysmarowanych olejem foremek i odstawiamy do przestygnięcia.
- Po ostudzeniu przekładamy na talerz, polewamy melasą z karobu.
- Smacznego i na zdrowie!