Udostępnij przepis!

53. “Muffinki dyniowe z cynamonowym lukrem” – bezglutenowa kuchnia wegańska I Atelier Smaku

Słodkie i pachnące.

Gdy okazało się, że w naszym food trucku makowe muffinki cieszą się bardzo dużym powodzeniem, jako dodatek do kawy, herbaty lub po prostu jako pożywna przekąska na słodko, trzeba było wymyślić ich kolejną wersję. Nowy motyw przewodni, nowa niespodzianka w środku i nowy pomysł na lukier. Tak więc zamiast maku mamy dynię, karob i przyprawy piernikowe, zamiast pomarańczy śliwkę, a w miejscu kawy cynamon. Zniknął orzech włoski na wierzchu i zastąpił go prażony sezam. Mamy nadzieję, że i Wam się spodobają.

Dzięki angielskiemu tłumaczeniu przygotowanemu przez Translalab , możecie dzielić się przepisem nawet ze swoimi obcojęzycznymi przyjaciółmi. 😉

 

 Obejrzyj przepis na Youtube!

 

Zachęcamy też do zapoznania się z naszymi przepisami na ciastka.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Obraną ze skórki dynię ucieramy na tarce o grubych oczkach lub miksujemy pokrojoną w kostkę w blenderze.
  • 2.Do miski wrzucamy wszystkie suche składniki ciasta i dokładnie mieszamy na sucho.
  • 3.Następnie dodajemy mleko ryżowe, mleczko kokosowe i utartą dynię. Wszystko razem mieszamy. Na samym końcu dolewamy olej i jeszcze raz mieszamy.
  • 4.Gdy ciasto osiągnie odpowiednią konsystencję, przechodzimy do nakładania masy do foremek.
  • 5.Niewielką ilość ciasta nakładamy na dno foremki, tak by wypełnić je do 1/3 wysokości.
  • 6.Za pomocą łyżeczki na środku ciasta kładziemy niewielką ilość powideł i uzupełniamy foremki ciastem, tak, by przykryć powidła.
  • 7.Czynność tę powtarzamy, aż do wykorzystania ciasta. Tak przygotowane babeczki wkładamy do nagrzanego na 180°C piekarnika i pieczemy ok. 50 minut.
  • 8.Przy nakładaniu powideł należy uważać, by nie dotykały ścianek foremki, ponieważ przy pieczeniu mogą wypłynąć.
  • 9.Do sporządzenia lukru potrzebny jest cukier puder, może to być zmielony brązowy cukier lub zwykły biały oraz odrobina mleka ryżowego i cynamon.
  • 10.Do miseczki z cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem wlewamy po odrobinie mleka ryżowego i dokładnie rozcieramy.
  • 11.Jeśli konsystencja lukru jest zbyt stała dolewamy jeszcze odrobinę mleka, aż do uzyskania odpowiedniej gęstości.
  • 12.Gotowe i przestygnięte muffinki smarujemy po wierzchu lukrem i posypujemy prażonym sezamem od razu, gdy lukier jest jeszcze mokry.
  • 13.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 53. “Muffinki dyniowe z cynamonowym lukrem” – bezglutenowa kuchnia wegańska I Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki - muffinki:

  • 300 g obranej dyni
  • 200 g mąki kukurydzianej
  • 200 g brązowego cukru pudru
  • 200 g mąki ziemniaczanej
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 150 ml mleka ryżowego
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • 50 g zmielonego siemienia lnianego
  • Powidła śliwkowe do nadziewania
  • 1-2 łyżki ziaren sezamu
  • 2 łyżki suchego karobu
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 szczypta soli

Składniki - lukier:

  • 1/2 szklanki brązowego cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego cynamonu
  • Kilka łyżek mleka ryżowego

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł