
Sposób przygotowania:
- 1.Obraną ze skórki dynię ucieramy na tarce o grubych oczkach lub miksujemy pokrojoną w kostkę w blenderze.
- 2.Do miski wrzucamy wszystkie suche składniki ciasta i dokładnie mieszamy na sucho.
- 3.Następnie dodajemy mleko ryżowe, mleczko kokosowe i utartą dynię. Wszystko razem mieszamy. Na samym końcu dolewamy olej i jeszcze raz mieszamy.
- 4.Gdy ciasto osiągnie odpowiednią konsystencję, przechodzimy do nakładania masy do foremek.
- 5.Niewielką ilość ciasta nakładamy na dno foremki, tak by wypełnić je do 1/3 wysokości.
- 6.Za pomocą łyżeczki na środku ciasta kładziemy niewielką ilość powideł i uzupełniamy foremki ciastem, tak, by przykryć powidła.
- 7.Czynność tę powtarzamy, aż do wykorzystania ciasta. Tak przygotowane babeczki wkładamy do nagrzanego na 180°C piekarnika i pieczemy ok. 50 minut.
- 8.Przy nakładaniu powideł należy uważać, by nie dotykały ścianek foremki, ponieważ przy pieczeniu mogą wypłynąć.
- 9.Do sporządzenia lukru potrzebny jest cukier puder, może to być zmielony brązowy cukier lub zwykły biały oraz odrobina mleka ryżowego i cynamon.
- 10.Do miseczki z cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem wlewamy po odrobinie mleka ryżowego i dokładnie rozcieramy.
- 11.Jeśli konsystencja lukru jest zbyt stała dolewamy jeszcze odrobinę mleka, aż do uzyskania odpowiedniej gęstości.
- 12.Gotowe i przestygnięte muffinki smarujemy po wierzchu lukrem i posypujemy prażonym sezamem od razu, gdy lukier jest jeszcze mokry.
- 13.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki - muffinki:
- 300 g obranej dyni
- 200 g mąki kukurydzianej
- 200 g brązowego cukru pudru
- 200 g mąki ziemniaczanej
- 200 ml mleka kokosowego
- 150 ml mleka ryżowego
- 100 ml oleju słonecznikowego
- 50 g zmielonego siemienia lnianego
- Powidła śliwkowe do nadziewania
- 1-2 łyżki ziaren sezamu
- 2 łyżki suchego karobu
- 1 łyżeczka sody
- 1 szczypta soli
Składniki - lukier:
- 1/2 szklanki brązowego cukru pudru
- 1/2 łyżeczki sproszkowanego cynamonu
- Kilka łyżek mleka ryżowego