
Sposób przygotowania:
- 1.Obrane ziemniaki pokrojone w dużą kostkę, gotujemy na parze.
- 2.Kurki zalewamy wodą i po 10 minutach płuczemy, aby pozbawić je piasku i mchu. Odcedzamy i kroimy na nieduże cząstki.
- 3.Ugotowane ziemniaki odkładamy na bok, aby przestygły.
- 4.Na patelnię wlewamy oliwę i smażymy kurki z dodatkiem soli i przypraw, mieszając od czasu do czasu.
- 5.Gdy sok z kurek wyparuje, jeszcze chwilkę smażymy i odstawiamy do przestygnięcia. Gdy przestygnie, dodajemy mąki ziemniaczanej i mieszamy.
- 6.Ziemniaki ugotowane na parze studzimy i przeciskamy przez praskę.
- 7.Mieszamy z 1/2 łyżeczki soli, dodajemy siemię lniane i zagniatamy. Zostawiamy na kilka minut, żeby siemię wchłonęło wilgoć z ziemniaków.
- 8.Mąkę gryczaną dodajemy do masy ziemniaczanej wraz z połową mąki ziemniaczanej i dokładnie wyrabiamy ciasto. Jeżeli ziemniaki będą dość suche, to możemy pozostać przy tej ilości mąki ziemniaczanej.
- 9.Na tym etapie najlepiej sprawdzić to czy ciasto jest wystarczająco plastyczne i w razie potrzeby dodać więcej mąki, a następnie jeszcze ze 2 minuty dokładnie ugniatać i wyrabiać ciasto. Trzeba pamiętać, że ciasto podczas wyrabiania uwalnia wilgoć z ziemniaków, więc może wystąpić jeszcze potrzeba podsypania dodatkową ilością mąki ziemniaczanej.
- 10.Ciasto odrywamy po kawałku, formujemy kulki, które rozpłaszczamy w dłoniach. Na środku tak powstałych placków umieszczamy nadzienie z kurek i następnie owijamy je, by docelowo uformować szczelną kulkę.
- 11.Knedle wrzucamy partiami do gotującej się wody z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli. Gdy knedle wypłyną na powierzchnię, pozwalamy im gotować się jeszcze ok. 5 minut i wyjmujemy na talerz.
- 12.Możemy polać je oliwą lub skwarkami z wędzonego tofu z przepisu na pierogi nie-ruskie.
- 13.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki - ciasto:
- 500 g ugotowanych na parze ziemniaków
- 200 g mąki ziemniaczanej
- 100 g mąki gryczanej
- 1 czubata łyżka zmielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka soli
Składniki - nadzienie:
- 400 g świeżych kurek
- 3 łyżki oliwy
- 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soli
- 1/3 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
- 1 szczypta asafetydy