Sezonowe pyszności
Tak to już jest, że na wszystkie dziedziny naszego życia moda ma bardzo duży wpływ. Na to co jemy również, dlatego co kilka lat pojawiają się nowe koncepcje kulinarne. Zachwycając się sushi, pizzą, kebabem i chińszczyzną, zdarza nam się zapomnieć o ulubionych potrawach z dzieciństwa. Do takich dań należały kopytka, leniwe kluski, pyzy i knedle. Te ostatnie najczęściej robione były sezonowo, pod koniec lata, ze śliwkami. Dzisiaj chcemy Was zachęcić do kulinarnej wycieczki w lata młodości, ale w nowej, trochę bardziej wykwintnej odsłonie. Zapraszamy na knedle z bardzo lubianymi przez Polaków kurkami. Na szczęście kurki są popularne nie tylko w naszym kraju, więc może się okazać, że angielskie tłumaczenie odcinka, przyda się komuś.
Obejrzyj przepis na Youtube! 
Tu znajdziecie różne odcinki, w których skorzystaliśmy z kurek.
Jeśli nie masz czasu lub ochoty na pieczenie lub gotowanie, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
- 500 g ugotowanych na parze ziemniaków
- 200 g mąki ziemniaczanej
- 100 g mąki gryczanej
- 1 czubata łyżka zmielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka soli
- 400 g świeżych kurek
- 3 łyżki oliwy
- 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soli
- 1/3 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
- 1 szczypta asafetydy
- Obrane ziemniaki pokrojone w dużą kostkę, gotujemy na parze.
- Kurki zalewamy wodą i po 10 minutach płuczemy, aby pozbawić je piasku i mchu. Odcedzamy i kroimy na nieduże cząstki.
- Ugotowane ziemniaki odkładamy na bok, aby przestygły.
- Na patelnię wlewamy oliwę i smażymy kurki z dodatkiem soli i przypraw, mieszając od czasu do czasu.
- Gdy sok z kurek wyparuje, jeszcze chwilkę smażymy i odstawiamy do przestygnięcia. Gdy przestygnie, dodajemy mąki ziemniaczanej i mieszamy.
- Ziemniaki ugotowane na parze studzimy i przeciskamy przez praskę.
- Mieszamy z 1/2 łyżeczki soli, dodajemy siemię lniane i zagniatamy. Zostawiamy na kilka minut, żeby siemię wchłonęło wilgoć z ziemniaków.
- Mąkę gryczaną dodajemy do masy ziemniaczanej wraz z połową mąki ziemniaczanej i dokładnie wyrabiamy ciasto. Jeżeli ziemniaki będą dość suche, to możemy pozostać przy tej ilości mąki ziemniaczanej.
- Na tym etapie najlepiej sprawdzić to czy ciasto jest wystarczająco plastyczne i w razie potrzeby dodać więcej mąki, a następnie jeszcze ze 2 minuty dokładnie ugniatać i wyrabiać ciasto. Trzeba pamiętać, że ciasto podczas wyrabiania uwalnia wilgoć z ziemniaków, więc może wystąpić jeszcze potrzeba podsypania dodatkową ilością mąki ziemniaczanej.
- Ciasto odrywamy po kawałku, formujemy kulki, które rozpłaszczamy w dłoniach. Na środku tak powstałych placków umieszczamy nadzienie z kurek i następnie owijamy je, by docelowo uformować szczelną kulkę.
- Knedle wrzucamy partiami do gotującej się wody z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli. Gdy knedle wypłyną na powierzchnię, pozwalamy im gotować się jeszcze ok. 5 minut i wyjmujemy na talerz.
- Możemy polać je oliwą lub skwarkami z wędzonego tofu z przepisu na pierogi nie-ruskie.
- Smacznego i na zdrowie!